Bilten

USB Konektori

5. april 2016.

Mnogi korisnici elektronskih uređaja imaju dilemu koji je koji USB konektor. Pa čak i oni koji se često koriste.

Svaki dan punimo telefon preko USB konektora, svaki dan prenosimo podatke preko USB fleševa, štampači, skeneri, wi-fi kartice,...sve je to povezano preko USB portova. Mnogi korisnici kada krenu u kupovinu kablova ne znaju koji im tačno kabl treba. Znaju za šta im treba ali ne znaju koji je to tip konektora pa dolazi do pogrešne kupovine.

Evo ukratko objašnjenja za konektore koji se najčešće koriste na našem tržištu i koje susrećete svaki dan.

 

USB Konektori

 

- prvi konektor USB Type A je standardan konektor. Koristi se u desktop i laptop računarima. Skoro svaki USB kabl sa jedne strane ima taj konektor. Takav konektor nalazimo na USB fleš memorijama i USB Wireless karticama.

- drugi konektor USB Type B je konektor za štampače. Standardan kabl za štampače je USB Type A ( koji ide u računar ) s jedne strane i USB Type B ( koji ide u štampač ) sa druge strane.

- treći konektor mini USB najčešće možemo naći na digitalnim foto-aparatima, na navigacijama i kamerama za auto.

- četvrti konektor micro USB je najzastupljeniji. Njega nalazimo na skoro svim mobilnim telefonima, na externim baterijama, na nekim kamerama, na skoro svim tabletima,....

Ovo su sve muški ( male ) tipovi konektora. Neke od USB kablova moguće je naći i u muško/ženskoj varijanti kao produžni kabl.

 

 

Ostavite komentar
Komentari
23.7.2016. 17:09
micro USB

Da li su svi micro USB identicni?

23.7.2016. 17:40
MicroUSB tipovi

ima dva tipa microUSB konektora, Micro A i Micro B. Micro B je trenutno najzastupljeniji kod mobilnih uređaja a Micro A je pravougaonog oblika i ređe se koristi.

23.7.2016. 17:54
micro USB

zasto neki micro USB imaju zareze a neki ne? recimo, usb za kameru ima zareze na ustima dok usb za android nema. u cemu je razlika i mogu li se jednako upotrebiti?

23.7.2016. 18:04
microSUB

ako je spoljašnji oblik isti trebalo bi da su kompatibilni i da to sve radi.

Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari