Blog arhiva

Android 5.0 Lollipop Prvi Susret-Prvi Utisci

 

Android 5.0 Lollipop

Večeras je konačno stigao zvaničan update za Android operativni sistem. U pitanju je prvi 64-bitni Googlov operativni sistem Android, verzija 5.0 pod kodnim nazivom Lollipop. Zvanično je pušten preko Telenor mreže a dobili su ga samo moderniji Smart uređaji. Mi smo imali prilike da ga testiramo na telefonu Nexus 5. Instalacija je "teška" oko 500mb. Potrebno je desetak minuta da se download-uje i desetak minuta da se instalira.

 

Android 5.0 Lollipop Installation

Nakon instalacije dolazi Welcome Screen koji je malo izmenjen u odnosu na KitKat verziju.

Dizajnerske izmene

Ono što prvo zapada za oko su "dugmići" pri dnu ekrana. Dizajnerski su promenjeni ali imaju istu funkciju "Back, Home i Recent Apps".

 

Android 5.0 Lollipop Button

Zatim izmenjen je sam logo i tastatura za kucanje tekstova

 

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop KeyBoard

 

Funkcionalne izmene

Ono što ne možemo zaobići je dodatak opcije za više korisnika. Proizvođač navodi da je moguće potpuno različito konfigurisati jedan uređaj za više korisnika. Počev od wallpapera, ikonica pa do samih aplikacija.

 

Android 5.0 Lollipop User

Aplikacija za bateriju sada ima procenu preostalog vremena do potpune potrošnje baterije. Do sada smo imali prilike samo da vidimo kada je baterija poslednji put punjena i koliko je vremena prošlo od tada.

Android 5.0 Lollipop Battery

U osnovnim podešavanjima sistemski je dodata aplikacija za uključivanje i isključivanje blica koji se može koristiti kao baterijska lampa. Ono što je bitnija korisna stvar je izmena kod notifikacija. Notifikacije se sada pojavljuju na samom lock screen-u i moguće je upravljati njima dok je telefon zaključan. Moguće je "skloniti" notifikaciju swipe-om ili je otvoriti duplim tapom ili kako bi možda rekli "dvotapom" : ) Ovo je najkorisnije od svih izmena koje smo primetili prilikom prvog korišćenja.

Android 5.0 Lollipop Notification

Nadamo se da će Lollipop uskoro doći i do Vas.

Ostavite komentar
Komentari
20.6.2020. 16:06
1"'`--
20.6.2020. 16:06
1
20.6.2020. 16:06
1
20.6.2020. 16:06
1)
20.6.2020. 16:06
1
Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari